• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Монети і купюри, які вилучають з обігу в Україні

Які гроші виводять з обороту

НБУ з 1 жовтня 2020 року виводить з ужитку монети 25 копійок, а також банкноти випущені до 2003 року (їх замінять аналогами, випущеними в 2018 році). Бізнесмени їх можуть обміняти до 16 жовтня, звичайні українці - протягом 3 років.

Чому так відбувається? У Нацбанку повідомили, що старі банкноти, які увійшли в обіг з 2003 року, вже слабо виконують функції платіжного засобу. У зверненні їх залишилося менше 1,8% від усієї кількості банкнот, які зараз використовуються. За кілька останніх років їх кількість залишилася тією самою, тобто українці ними погано розраховуються, ці гроші практично не надходять в банк, тому їх вилучення з обороту не доставить ніяких незручностей, а також принесе фінансову користь країні.

Навіщо це потрібно?

Насамперед - знизяться витрати країни на виготовлення, транспортування і зберігання монет і купюр. Також в НБУ вважають, що людям стане простіше розраховуватися, коли грошових одиниць стане менше. За рахунок цього грошовий ряд України скоротився з 17 номіналів до 12. Інфляції побоюватися не варто, адже при розрахунках готівкою в чеках можна використовувати правила загального округлення.

Як будуть вилучати застарілі гроші?

З 1 жовтня 2020 року монетами 25 копійок вже не можна буде розплатитися в магазинах, транспорті або аптеках, при цьому їх залишки можна здати в каси українських банків для зарахування на рахунок. При бажанні українці можуть їх спокійно обміняти на купюри або копійки інших номіналів протягом 3 років. Як тільки описані купюри потраплять в банк, вони більше не потраплять в обіг і відправляться далі в Нацбанк.

Утилізація монет відбувається на спеціальному обладнанні шляхом знищення з них зображень. Далі метал піде на повторну переплавку. Що стосується купюр, то вони будуть утилізовані - їх перетворять на дрібні фрагменти, які не підлягають відновленню. Отримана маса потім утилізується на полігонах твердих побутових відходів.

Які монети вже вийшли з обігу?

У жовтні минулого року було вилучено монети номіналом 1-5 копійок. З того часу ними не можна розраховуватися. Одночасно з цим Нацбанк ввів в обіг нові монети номіналом 1,2,5 грн, а також купюру 1000 грн.

Така політика НБУ спрямована на те, щоб знизити витрати на виготовлення і зберігання незатребуваних грошей, підвищити якість і надійність наявної нацвалюти.

Де можна обміняти старі купюри?

Якщо у вас є старі купюри і ви хочете обміняти їх на більш нові, або провести інші грошові операції з мінімальною комісією, тоді звертайтеся в мережу обмінників КІТ Груп. Її філії розташовані в 25 містах України і пропонують кращі умови для вигідного, безпечного і конфіденційного обміну валют.