• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

7 дивовижних фактів про євро

Курс євро Черкаси

Якщо ви хоч раз бачили, як виглядає валюта Євросоюзу, то напевно помічали, що вони мають загальний дизайн: на лицьовій стороні кожної банкноти зображені ворота, вікна, на іншій стороні - мости. Євро - наймолодша валюта в світі, незважаючи на величезну популярність і довіру. Її історія почалася 30 років тому, за цей час євро зміг наздогнати долар і зайняти 2 місце в рейтингу резервних валют.

Мало хто знає, але євро міг так і не з'явитися. Спочатку його зображення були тільки схематичними прикладами європейської архітектури різних часів. Вперше євро виник в Італії. Перші купюри були набагато більше, ніж італійські ліри та інші валюти Європи. Також банкноти стали зручними для людей з поганим зором, адже купюри отримали різні розміри і рельєфні зображення номіналу. Якщо порівнювати з доларами, євро різнокольорові: кожен номінал має різний відтінок.

Цікаві факти про EUR

Ось ще цікаві факти про євро, про які ви точно не знали:

  1. Перший час євро був віртуальним. Датою появи даної валюти вважається 1999 рік, тоді євро використовувався тільки для безготівкових розрахунків, електронних платежів і аналогічних операцій. Перші паперові зразки з'явилися в обігу з 2002 року.
  2. Євро можна розплатитися не в усіх державах Євросоюзу. Незважаючи на те, що в ЄС увійшло 28 країн, що не всі вони перейшли на євро, тому дану валюту приймають тільки в 19 державах. Свою валюту використовують в Швеції, Данії, Болгарії, Угорщини, Хорватії та ін. Є також країни, в яких навпаки, розплатитися можна тільки в євро, до таких відносяться Монако, Ватикан, Андорра, Косово.
  3. Банкноту 500 євро можуть не прийняти в ряді країн. Дана купюра - найбільший номінал, але її можуть не прийняти. Це пов'язано з деякими обмеженнями законодавства, спрямованими на боротьбу з корупцією. З 2018 року ЄЦБ більше не випускає банкноти 500 євро, хоча і не вилучив їх з обігу.
  4. Офіційно євро має купюру номіналом "0". Ці купюри випускаються з 2015 року. Вони не є платіжним засобом, проте мають всі рівні захисту. Їх можна придбати в якості сувеніру.
  5. Монета 2 євро коштує дорожче. Це пов'язано з тим, що вони спочатку випускаються невеликими тиражами. Наприклад, купити монету з 20 тисячного тиражу із зображенням Грейс Келлі можна майже за 2700 доларів. Зазвичай, вони становлять інтерес тільки для нумізматів та колекціонерів.
  6. Можна оформити карту, щоб розплачуватися євро. Якщо ви збираєтеся відвідати країни ЄС, то варто оформити карту, якою можна розплачуватися в Європі. Можна розраховуватися і гривневою карткою, проте з вас будуть списуватися великі відсотки. Варто також заздалегідь дізнатися детальніше про особливості використання карт. Наприклад, в Бельгії і Голландії оплата з MasterCard і Visa може не пройти.
  7. На депозитах в євро складно заробити. Багато українських банків знизили ставку по внесках в євро і сьогодні вона становить всього 1,7% річних і чим більший банк, тим менше буде ставка.

До введення EUR в Європі використовували валюту ЕКЮ, яка проіснувала з 1979 по 1998 рр. Якщо вас цікавить вигідний курс обміну євро на долари або гривні, звертайтеся в Кіт Груп.