0800331587

Чому євро дорожче за долар?

Курс євро долар

На сьогоднішній день найбільш значущими валютами в світі є долар США і євро. У них проводиться більшість торгових операцій, зберігаються численні активи, до того ж, вони очолюють список резервних світових валют. Долар має багаторічну історію і вже більше 50 років дана валюта має стабільний рейтинг, витіснивши за значимістю британський фунт. Євро відноситься до наймолодших грошових одиниць Європи, однак за 20 років свого існування завоював популярність і наздогнав долар. У зв'язку з цим багатьох цікавить, чому EUR коштує дорожче USD? Який валюті віддати перевагу? Чи є єдиний спосіб захистити себе від ризиків?

Дешевий долар або дорогий євро?

Як тільки євро був введений в обіг (2002 рік), то його співвідношення до долара було 1:1, проте незабаром попит на EUR значно виріс. Це пояснюється з тим, що багато країн, які торгують в Єврозоні, стали диверсифікувати свої золотовалютні запаси, використовуючи нову грошову одиницю. З перших років євро щодо долара сильно підскочив. До цього дня така тенденція зберігається.

До основних факторів, які впливають на вартість даних валют, відносяться:

  • величезні золотовалютні запаси країн Єврозони;
  • великий зовнішній борг у США. Саме він послаблює позиції долара.

У таких ситуаціях ФРС керується політикою "кількісного ослаблення" щоб зберегти монетарний стимул. Це призводить до чергового масштабного випуску USD, однак є і мінус - зростання інфляції, цін на енергоресурси і негативний вплив на товарні ринки. Деякі фінансисти продовжують стояти на своєму і стверджувати те, що долар рано чи пізно стане єдиною світовою валютою.

Від чого залежить вартість валюти?

В першу чергу, на долю європейської валюти впливає, наскільки ефективно будуть вирішуватися фінансові проблеми в ряді членів Євросоюзу. Однак мова про те, що євро може ставати дешевше долара, поки не йде. За дослідженнями аналітиків висока вартість євро до долара на сьогодні пояснюється тим, що великі інвестиційні фонди, прагнучи диверсифікувати ресурси, вкладаються в європейський фінансовий ринок. Цим самим вони страхують себе і свій капітал від можливих дефолтів і рецесій американської економіки.

В Україні спостерігається аналогічна тенденція. Якщо раніше вклади і депозити робилися в доларах, то сьогодні українці змінили своє ставлення і вважають за краще євро. Зниження іноземних валют пов'язано, в першу чергу, з політичними факторами, але експерти вважають, що коливання на ринку можуть бути викликані штучним шляхом. Також аналітики твердять, що в даний час потрібно намагатися уникати необдуманих покупок як EUR, так і USD. Через пандемію COVID-19 складно передбачити, як будуть далі розвиватися події, адже вона важко вдарила по світовій економіці.

Якщо ви вирішили купити валюту, то не потрібно робити вибір на користь однієї з них, набагато надійніше застосувати принцип диверсифікації - зберігати заощадження в доларах, євро, також можна використовувати фунт стерлінгів, російський рубль або швейцарський франк. Купувати валюту вигідно і безпечно краще в банках і обмінних пунктах, а ось від чорного ринку краще відмовитися, навіть якщо готівковий курс там найвищий.