0800331587

ТОП-10 найбільш стабільних валют у світі

Коли мова заходить про грошові заощадження, то на думку відразу приходять валютообмінні операції і заощадження в різних валютах. За останні роки українська гривня подешевшала в рази відносно долара США, а це є ознакою нестабільності і ненадійністі. Звичайно, НБУ намагається стримувати девальвацію UAH і намагається її зміцнювати, але поки гривня не приваблює вкладників, інвесторів, бізнесменів, фінансистів і простих людей, які бояться, що років через 10 вона повністю знеціниться.

Від чого залежить вартість валюти?

Якщо є слабкі валюти, значить існують і більш сильні, стабільні, які збережуть свою цінність з часом. Багато тисячоліть тому, коли грошей ще не було, існував товарний обмін. Коли виникли перші монети з дорогоцінних металів, то вони мали свою вартість і вагу. Оскільки з часом випуск такої валюти був накладними, в оборот увійшли паперові купюри. До цього дня їх випуск контролюється золотовалютним резервом, тому друкувати їх в будь-якій кількості можна.

Вартість тієї чи іншої валюти формується в залежності від стану її економіки, золотовалютного запасу, торгових відносин з іншими країнами. Як правило, країни з розвиненою економікою мають стабільну валюту, при цьому розміри держави не важливі. Наприклад, маленька Швейцарія має найціннішу валюту в Європі, саме в банках Швейцарії зберігаються численні вклади фінансових магнатів з усього світу. Якщо подивитися на Росію, яка за площею є найбільшим державою в світі, то її валюта - слабка і нестабільна. В останні роки економіка країни впала через численні санкцій.

Найстабільніші валюти світу

Найстабільніші валюти світу

Як правило, багато людей відносять до валюти тільки євро і долар, однак в світі є ще десятки популярних і не менш цінних грошових одиниць. Розглянемо їх більш детально:

  1. Швейцарський франк. Уже згадувалося, що дана країна відноситься до найбільш розвинених, її економіка підтримує національну валюту і робить упор на розвиток банківської системи. Швейцарські банки не тільки найнадійніші, але і забезпечують конфіденційність кожному своєму вкладнику. CHF захищений від стрибків і падінь, навіть на тлі світової кризи країна створила оптимальні умови для росту своєї валюти.
  2. Кувейтський динар. Свої високі позиції дана валюта займає за рахунок розвитку макроекономічних показників держави. Кувейт є одним з лідерів з видобутку нафти, тому його валюта KWD стійка перед спадами і кризами. Незважаючи на це, динар прив'язаний до долара США, при цьому купити його у вільному доступі вельми проблематично, єдиний варіант - аукціони і ринки фінансового трейдингу.
  3. Бахрейнський динар. Дана валюта теж досить дорога, так як країна займається експортом нафти. Особливість Бахрейну - вільна економіка, країна вільно працевлаштовує емігрантів і приваблює інвесторів.
  4. Оманську ріал. Незважаючи на владу монархії, країна процвітає, в ній немає безробіття і жебраків. Оман робить все, щоб розвивати OMR і підтримувати її на високому рівні. Держава експортує нафту, тому ріал і є затребуваною, дорогою і стабільною валютою світу.
  5. Японська ієна. В Японії постійно піднімається рівень життя і рівень розвитку країни, тому рейтинг національної валюти теж зростає. Сьогодні JPY входить в ТОП-10 найперспективніших і стабільних світових валют.
  6. Фунт стерлінгів. Курс GBP вище, ніж у долара, тому фунт відноситься до важковаговиків світових валют.
  7. Євро. Незважаючи на свій молодий вік, EUR є основною валютою 19 країн, при цьому входить в список резервних. Незважаючи на скачки і кризу світової економіки, євро зберігає свій статус і допомагає підтягувати економіку більш відсталих країн. Зараз дана валюта переживає певні труднощі, але має найоптимістичніші прогнози.
  8. Американський долар. Сьогодні USD очолює список ТОП-валют, адже в ньому виробляється близько 90% всіх фінансових угод на біржах. У багатьох державах долар є не тільки державною, а й національною валютою. Америка не має свого золотовалютного резерву, тому фактично USD нічим не підкріплений, при цьому його ціна набагато вище реальної вартості.
  9. Шведська крона. Швеція піклується про своїх громадян, тому її фінансова політика базується на збереженні курсу національної валюти. SEK - стійка і надійна валюта, яка не збирається поступатися євро, при цьому в ній не часто зберігають заощадження через її "плавучість".
  10. Австралійський долар. AUD користується попитом в усьому світі, так як Австралія не схильна до світових криз, а курс її долара залежить від експорту сільгосппродукції, нафти та ін.

Висновки

Як видно, краще зберігати гроші в одній з перерахованих валют, а не в рублях або гривнях. На думку експертів краще зберігати свої заощадження в іноземних грошах, особливо, якщо мова йде про довгострокову перспективу. Яку вибрати валюту - справа смаку кожного, паралельно з цим можна купувати золото (це найбільш безпрограшний актив). Придбати перераховані ТОП-валюти можна в різних банках або обмінниках, а ось чорного ринку краще уникати. Щоб накопичення не згоріли через інфляцію, краще збирати валютну корзину з 2-3 одиниць.

У мережі обмінних пунктів Кіт Груп можна купити або продати долар, євро, фунт, швейцарський франк, польський злотий і інші валюти. Філії компанії розташовані в багатьох містах України, включаючи Черкаси. Дізнатися валютні котирування, динаміку крос-курсів та інші дані можна на сайті обмінника або в телеграм-каналі.