0800331587

Від чого залежить курс валюти?

У сучасній економіці гроші є товаром, який має свою вартість - курс. Як правило, він залежить від різних ціноутворюючих чинників, включаючи попит і пропозицію. Різні зовнішні показники призводять до того, що реальна ціна валюти і її встановлений курс будуть помітно відрізнятися. Найбільшу роль у формуванні курсу грають економічні та геополітичні чинники, особливо рішення центральних банків і міжнародних організацій.

Основне завдання центральних банків - контролювати динаміку курсів, але якщо економіка країни зазнає глобальні потрясіння, то банки не в силах стримати зростання долара, падіння гривні та ін. Внаслідок цього йде жорсткість грошово-кредитної політики, також йде зростання привабливості інвестицій в країну, що тягне за собою зростання курсу її валюти.

Як визначається курс валюти?

Від чого залежить курс валют?

Сьогодні валютні курси визначаються різними методами, тому в НБУ, комерційних банках і на біржі вони будуть відрізнятися. Розглянемо кожен з них більш детально.

  1. Курс НБУ. Щодня по буднях о кінці дня Нацбанк України встановлює офіційний курс валют виходячи з торгів на біржі. Дані показники є усередненими, тому в банках цифри будуть іншими. Дізнатися такий курс можна на сайті НБУ. Розрахунки з його застосуванням рідко використовуються
  2. Курси комерційних банків. Найчастіше українці стикаються саме з цими показниками, коли змінюють валюту. У банках валютні курси щодо вигідні, однак в кредитних комерційних організаціях різниця між курсами продажу і покупки валюти буде невигідною для клієнтів.
  3. Біржовий курс. Він найсправедливіший і вигідний. За назвою можна зрозуміти, що вартість валюти визначається під час торгів біржі, без чиїхось надбавок. Як правило, фізичні особи рідко звертаються на біржі.

Варто також згадати те, що курс може бути фіксованим і плаваючим. Фіксований курс підтримується основним фінансовим регулятором країни. Для держави він не вигідний, особливо в періоди економічних криз. Такий неринковий підхід провокує розквіт чорного ринку, чий курс буде відрізнятися від офіційних даних.

Плаваючі курси валют діють у багатьох країнах, включаючи Україну. Держава намагається знайти компроміс між фіксованим і плаваючим курсом і встановлює спеціальний коридор: як тільки курс наближається до критичної позначки, НБУ вдається до валютних інтервенцій.

Фактори, що впливають на курс валют

Курси валют конкретних грошових одиниць залежать від:

  • показників економіки країни, в яких вони знаходяться в обігу;
  • діяльності нацбанків;
  • діяльності спекулянтів;
  • переміщення капіталу;
  • довіри населення до національної та інших валют.

Країни з міцною економікою більш привабливі для інвесторів, що позитивно позначається на курсі їхніх національних грошей. Для багатьох українців гривня не представляє інвестиційного інтересу, тому вони вважають за краще робити запаси в більш стабільних аналогах - євро і доларах. Обидві валюти є резервними, тому їх статус не передбачає різких стрибків.

Висновок

В Україні функціонує 3 основних джерела, які визначають валютний курс: НБУ, комерційні банки та чорний ринок. Всі вони враховують показники біржі, що визначаються ринковою кон'юнктурою. В Україні курсова політика плаваюча, а ціни валют залежать від різних факторів. Щоб досягти успіху в прогнозуванні, важливо навчитися розбиратися в них, вміти оцінювати біржові торги і стежити за фінансовими новинами світу.