0800331587

Як не стати жертвою фальшивомонетників?

За рахунок прогресивного розвитку сучасних технологій фальшивомонетники бурхливо розвивають свою діяльність. Вони навчилися підробляти не тільки папір для фальшивок, а й спеціальну фарбу, яка міняє колір, і навіть захисні знаки. В Україні підробляють різні купюри - від 50 до 500 гривень, особливим попитом користуються купюри 500 і 200 гривень нового зразку. Щорічно правоохоронні органи вилучають фальшиві гривні, долари, євро та іншу валюту на великі суми. Як правило, ризик отримати підробку в банку або легальному обміннику мінімальний. А ось на ринках, заправках, магазинах та інших багатолюдних місцях такі гроші збуваються особливо активно. Якщо людина випадково у себе в гаманці знайде підроблену банкноту, то вона може не побоюватися, що доведеться нести будь-яку відповідальність - досить просто принести гроші в банк.

Як відрізнити оригінальну купюру від підробки?

Як відрізнити підроблену купюрю

Нацвалюта України має 15-рівневу систему захисту, тому підробляти її стає складніше. На думку експертів НБУ, багато ознак підробок можна розрізнити візуально за допомогою збільшувального скла. Наприклад, на фальшиві купюри картинки нанесені різнокольоровими точками, водяні знаки погано проглядаються, а на дотик не відчувається серія купюри і шорсткість, які досягаються шляхом рельєфного друку.

Сучасні підробки не так просто розпізнати, проте можна виділити ключові ознаки:

  • якість і щільність паперу буде відрізнятися;
  • підробки не видають характерний хрускіт при згинанні;
  • немає знаків, які проглядаються під ультрафіолетовою лампою;
  • відсутність рельєфного друку біля номіналу і букв;
  • відсутність захисної вертикальної нитки по центру, яка легко проглядається на просвіт.

Підроблення купюр - складний і фінансово затратний процес, незалежно від номіналу. Саме тому шахраям вигідно "малювати" гривні номіналом від 200 UAH і долари номіналом від 100 USD. Що стосується підробок іншої валюти, то в Україні 90% складають саме долари, а ось фунти та євро зустрічаються набагато рідше.

На що звертати увагу?

Є кілька перевірених методів, як можна самостійно виявити фальшивку:

  • на дотик. Фальшиві купюри на дотик схожі на звичайний папір для друку та мають горбисту поверхню за рахунок нерівного склеювання;
  • на вигляд. Справжня банкнота має кілька рівнів захисту, які не видно на світлі. Наприклад, металізована смужка, на якій продубльований номінал або дублювання зображень просвічуються на світлі у справжніх грошей;
  • за допомогою ультрафіолетового випромінювання.

Що робити, якщо попалася фальшива купюра?

Якщо клієнт сумнівається в справжності грошей, то він може відправити їх на дослідження в НБУ, вказавши свої дані. Якщо підтвердиться те, що гроші фальшиві, то людині доведеться пояснити, де він її отримав - це допоможе вийти на слід злочинців. Закон України передбачає покарання до 5 років позбавлення волі за підробку грошей, якщо у підозрюваного раніше була судимість за цією ж статтею, то термін може збільшитися до 10 років.

Щоб уберегтися від цього, важливо проводити обмінні операції тільки в установах, в яких є обладнання для справжності купюр, а також видаються чеки на касах. А також:

  • не міняйте валюту на чорному ринку;
  • виявивши в гаманці підробку, не намагайтеся її збути з рук;
  • розраховуйтесь безготівковим шляхом;
  • не ведіться на привабливі курси вуличних міняйл і обмінників, розташованих на ринках, вокзалах, аеропортах;
  • перевіряйте і перераховуйте отримані гроші не відходячи від каси.

Висновок: при обміні грошей нікуди не поспішайте, дотримуйтесь безпеки і зберігайте здоровий глузд. Краще відразу звертайтеся до професіоналів Kit Group, які перевірять валюту на справжність безкоштовно. Отримати додаткову інформацію про переваги обмінника можна за телефоном, вказаним на сайті.